2011. január 22., szombat

Párkányi Lilla: HARRY POTTER

Harry Potter varázslótanonc világában feltűnnek Nagy-Britannia román és gótikus stílusú építészeti kincsei, melyek segítenek a varázslóvilág sokféleségének bemutatásában. Nemcsak hangulatában de cselekményében is meghatározó részei a filmnek a különböző helyszínek, melyek eltérő korban és stílusban épültek, és amelyek más-más karakterű szereplőkhöz idomulnak A természeti táj/épített környezet egyforma súllyal fontos a filmben, hiszen mindkettő mindegyik részben jelen van. A könyv írója, J.K. Rowling kérése volt, hogy angol színészekkel dolgozzanak a filmkészítők, ezt az igényét a helyszínek során is fenntartotta, helyi elfelejtett épületeket, vagy turistahiányban szenvedő középületeket szeretett volna ezzel a döntésével támogatni. Konklúzió: Magyarországon is szorgalmazni kellene a helyi építészeti értékek felkeresését, akár egy médiumon keresztül.


1. Hipotézis : Az építészet nemcsak hangulati elem a Harry Potter filmekben
A brit sikersorozat hét könyvéből már mind a hét részt megfilmesítették, igaz, a hetedik rész második felének premierjére még várni kell. Az első rész megfilmesítésére több, mint kilenc éve került sor, a most egyetemista generáció tizenéves volt akkor. A legutolsó filmet novemberben mutatták be hazánkban, ezt már egész más szemmel nézi az addigra huszonévessé vált hallgató. A filmben található forgatási helyszínek, az építészet és a természet szélsőségeit váltják, például a roxforti kastély gótikus stílusa a London Eye-hoz képest, vagy a füves nyári rét és a sziklás skót felföld látványa.
A történet fő eleme a mágia és a varázslat, mely megköveteli a különleges környezetet, vagy ha nem különlegeset, de változatosat mindenképpen. A film részeit sorra véve, ahogy a történet halad előre,egyre több a negatív nyomás a szereplőkön, egyre sötétebbek az egyes részek, ez nem csak a cselekményben, hanem a helyválasztásokon, illetve a film fényképezésében jelennek meg. A történet elején, a gonosz hatalom, (Voldemort) elkezdi építeni birodalmát, mely a film végére olyan méreteket ölt, hogy a nagy sötétségben már csak Harry és barátai maradnak a varázslóvilág megmenekülésének egyetlen reményei.
De hogy jön ide az építészet? A film kétfajta világra különül el, a varázslók(aranyvérűek) és a mágikus képességekkel nem rendelkezők ( muglik) népére. A két világ közötti kontraszt, az építészetükben is megjelenik a vásznon, például Harry nevelőcsaládjának sorháza, ezek egyformasága, sokasága, a mindennapiság, szürkeség sugárzik a környékről. Ezzel ellentétben a varázslók háza táján egy darab egyenes vonalat vagy kocka formájú házat nem találunk, például Harry barátjának Ronald Weasleynek az otthona (Odú).A házból árad a melegség, kényelem, még akkor is, ha ránézve egy barátságos káosz az első benyomása az érkezőnek.Az építészeti karakter nem csak e két csoportot különíti el, de a negatív szereplők is külön-külön az őket, jellemző építészeti környezetbe kerültek, mint például a temető, föld alatti járatok, börtön, elhagyatott épületek. sötét folyosók.



1.1 Építészeti karakter és konkrét helyszínek

• Harry Potter és a bölcsek köve /Chris Columbus/ (2001):
A film költségvetése 130 millió dollár volt, a forgatás többek közt Skóciában, Gloucesterben, Londonban, és Oxfordban zajlott.
Harry varázsló szülei elvesztése után utálatos nagynénje családjánál kénytelen lakni egy lépcsőház alatti sötét lukban, innen indul el a Roxfort varázslóképző iskolába, ahol egészen más környezet és emberek fogadják. Nevelőszülei háza a könyv szerint a Privet Drive 4. szám alatt, eredetileg pedig Angliában, Berkshire Picket Post 12 szám alatt található, ide kényszerül pár hétre visszatérni minden nyáron Harry Potter.

1.a-b ábra:Privet Drive 4.

Ez a sorház soha nem szolgált otthonaként, rideg egyszerűséget és a nevelőcsalád (Dursleyék) közönyösségét árasztja. Feszesen álló kőházak sorolva, előkertes, kocsibeállós beépítésben. E helyszínről számos jelenet indul, kiindulópont a későbbi részek folyamán.
Az első kötet egyik londoni állomása az állatkert, ahol Harry kígyónyelven társalog, nem kis bonyodalmat okozva a ketrecéből kimászó kígyóval. Az állatkerti jelenetek a londoni Regent’s Park
2.-3. ábra: Reptile House London Zoo és a King’s Cross pályaudvar
Reptile House-ban játszódnak, melynek homlokzata historizáló, klasszicista homlokzati elemeket tartalmaz, ezt oldja fel a színes üvegezés a bejárat felett.

4. ábra:Bulls Head Passage és az Australia House, London

A varázslók körében népszerű törzshely a Londonban található Foltozott üst kocsma, (Bulls Head Passage), mely egy misztikus hely, ahol titkos információk keringnek és ahol a „Borsóleves előbb esz meg Téged, mint Te őt”. Az épület földszintjén levő üzlethelység adja a fogadó bejáratát, mely egy háztömb varázslatos eltolásával válik láthatóvá.
A Roxfortba menet az első feladat a 9 és ¾-ik vágány megtalálása a vasútállomáson (King’s Cross pályaudvar), ahonnan a Roxfort Expressz viszi az ifjú varázslókat és boszorkányokat az iskolába. A pályaudvar a régi gőzmozdonyok hangulatát idézi, az iparosodás korszakában, 1852-ben épült csarnokot le kellett bontani, mivel nem tudta betölteni funkcióját, a rekonstruált, hatalmas bevilágítókkal rendelkező épület próbálja felidézni neogót elődjét.
A varázslók is bankban tartják a pénzüket, biztonsági őrök helyet koboldokat alkalmaznak, akik egy földalatti járaton keresztül elvezetik őket a széfekhez. A Gringott’s bankban játszódó jeleneteket a londoni Australia House-ban forgatták.
A Roxfort kastélyhoz (Hogwarts’), melyet Dumbledore, minden idők egyik legnagyobb varázslója igazgat, viaduktokon és a Skót felvidéken keresztül jutunk el a Roxfort-Expresszszel,. A kastély gótikus stílusban épült tornyos épület. Ez Harry második otthona, mely melegséget, mégis egyben misztikus, titokzatos hatást kelt. A filmben szereplő kastély legalább négy helyszínen történő forgatás eredménye, valamennyi helyszín Anglia és Skócia építészeti értékeit öleli fel. A Roxfort négyzet alaprajzú kerengője melyen a diákok sereglenek az órák szüneteiben, a Durhami katedrális része, mely a XII. században épült. A katedrális a román és a gótikus stílus ötvözete, a vaskos pillérek és falak a román, míg a magas boltozások már a gótikára utalnak.

5. ábra Lacock Abbey 6.ábra :Durham-i katedrális kerengője
A kastély egyéb területeit, mint például Piton bájitalórájának helyszínét, a Dél-Angliában fekvő XIII. századi gótikus építésű Lacock Abbey adta. A professzor óráit az apátság sekrestyéjében vették fel.
A többi óra helyszíne, mint például a seprűn repülés oktatása, melyhez hatalmas füves terület kellett, az Alnwick Castle volt, amit már más filmekben (Robin Hood ) is használtak. Harry itt jött rá kivételes repülési képességeire, melyet a varázslótársadalom legnépszerűbb sportjában, a “kviddicsben” élhetett ki. Az Alnwick Castle-t Anglia második legnagyobb lakatlan kastélyaként tartják számon, melyet a XIV. században építettek a gótika jegyében. Az épület később felújtásra került, melyben Adam Robert építész, tájépítészek és kerttervezők is részt vettek.

7.ábra Harrow Old School-Harrow-on the hill
Újabb óra helyszíneként jelenik meg a Harrow Old School-Harrow-on-the hill. Itt a bűbájtan órák játszódnak, amelyek emlékezetes eseménye, amikor Hermione Grangernek sikerül lebegtetnie egy tollpihét.

• Harry Potter és a titkok kamrája /Chris Columbus/ (2002):
Harry Potter kalandjai már a Roxfortba való eljutásnál elkezdődnek, miután lekésik a Roxfort Expresszt. Itt már ismétlődnek a helyszínek, azonban minden részben felbukkan egy-egy teljesen új is. A vasútállomás képei már cask részben játszódnak a King’s Cross állomáson, amikor Harry és barátai lekésik a Roxfort Expresszt, a belső téri jeleneteket még a King’s Cross-on, azonban a viharos indulást követően, Ron Weasley-k autójából látszó vasútállomásnak viktoriánus korabeli szomszédját, a St Pancras Station-t használták fel.

8. ábra: St Pancras Station 9. ábra: A Weasley ház/Odú
A soktagú Weasley család Odúja egy meglehetősen összetákolt, kaotikus építmény, élettelisége miatt, mégis kedvessé válik a nézők szemében. Harry-t itt fiukként szeretik, a családi fészek megnyugtató hangulata árad az épületből és a környékéről. Az épületet Abbots Langley nevű kis falu mellett állították fel, egy Gypsy Lane nevű helyen.
A kalandos Roxfortba utazás során Harryék a Roxfort Expressz előtt, egy viadukton landolnak (Glenfinnan Viaduct, Skócia) Ronék régi Fordjával. Az ehhez kapcsolódó és a későbbi Roxforti jelneteket Glencoe és környékén vették fel. A Roxfortba megérkezés pillanatának a már említett Alnwick Castle adott helyet.

10. ábra: Glenfinnan Viaduct 11. ábra: Gloucester Katedrális

A kerengő ebben a részben kiemelt szerepet kap, ugyanis ennek falán talál vérrel felírt üzenetet Harry: „A titkok kamráját megnyitották”. A helyszín ezúttal a gótizáló Gloucester katedrális kerengője, itt találhatóak a Griffendél ház folyosói is.
Az eddig nem említett nagyterem is jelentős helyszíne a filmnek, itt zajlanak a nagy lakomák, itt választja ki a „Teszlek süveg” ki melyik házba megy, és ebből a teremből készül menedék, ha veszélyeztetve vannak a diákok. A nagyteremi jeleneteket az oxfordi egyetemi együttes egyik híres épületében, a Christ Churchben forgatták, itt található a hatalmas étkező és a mozgó lépcsősorok is.

12.ábra Christ Church Oxford

• Harry Potter és az Azkabani fogoly /Alfonso Cuarón/ (2004)

A harmadik Harry Potter könyvben elkezdenek felnőni a szereplők, a történet főként az Azkabanból elszabadult bűnöző, Sirius Black körül forog, akiről később derül ki, hogy Harry keresztapja. Az Azkabant egy háromszögalapú hasáb épületként jelenítik meg, a tenger közepén, hogy a foglyok, egyáltalán ne tudjanak megszökni.
Az eddig szereplő helyszínek ebben a filmben is megjelennek, plusz helyszínként pedig a londoni Stoney Street, ahonnan az új Foltozott Üstbe lehet bejutni.

13. ábra :Azkaban börtön 14.ábra:Stoney Street, London
A Goathland vasútállomás felel meg a Roxmortsi állomásnak. Roxmorts az egyetlen kizárólag varázslók lakta kis hegyi falu, ahová a diákok harmadévtől mehetnek kirándulni.

15. ábra: Roxmorts vasútállomás
• Harry Potter és a tűz serlege /Mike Nevell/ (2005)
Harry Potter körül gyűlnek a sötét fellegek, valaki benevezi a varázslók egyik legnagyobb versenyére, a Trimágus tusára, ahol különböző feladatokat kell teljesítenie fiatal kora ellenére. Három próbatételt kell kiállnia, melyek akár életveszélyesek is lehetnek. A megmérettetések helyszínei többségében természeti környezetben, Hertfordshire, Beacon Hill, Skót felföldön játszódnak. Kivételt képez a Karácsonykor megrendezett bál, melyet a kastélyban rendeznek meg. A bálterem: Divinity School, Bodleian Library, melynek eredete az 1600-as évekre nyúlik vissza kétezer darab könyvvel. Itt tanítja táncolni az igazgatóhelyettes Ront, a karácsonyi bál előtt.
A Divinity School nemcsak a táncnak ad helyet, a betegszobában játszódó jeleneteket is itt vették fel.

16.ábra Divinity School, Bodleian Library

• Harry Potter és a főnix rendje /David Yates/ (2007)
Harryre és társaira nehéz idők várnak a Roxfortban, mivel új Sötét Varázslatok kivédése tanáruk, hatalmába szeretné keríteni az egész iskolát, ezért diáktársaival összefognak, hogy megmentsék otthonukat. A mágiaügyi minisztériumba is ellátogatnak, ahol megküzdenek a „halálfalókkal”.
A mágiaügyi minisztérium épületének bejárata a londoni Scotland Place-nél található, ahol egy piros telefonfülke segítségével jutottak be a Minisztériumba. Egy a Scotland Yard közelében lévő telefonfülkét használtak ahhoz, mikor Harry és Mr. Weasley belépnek a Minisztériumba, ezalatt a stáb lezáratta a Westminster metróállomást 2006. október 22-én, hogy le tudják forgatni, amikor Arthur Weasley csatlakozik Harryhez a perében, a Mágiaügyi Miniszter mellett.
Ron apja csodálja a „mugli” világ leleményességét, a metrót, a beléptető-rendszert (Westminster Underground Station).
Londoni helyszínként seprűn repülés közben jelenik meg a Temze folyó, ebben a jelenetsorban feltűnik a London Eye, a Canary Wharft, a Big Ben és a Buckingham Palace is. További jeleneteket vettek fel Oxford környékén, a woodstock-i Blenheim Palace mellett.


17.. ábra: Scotland Place-a Mágiaügyi minisztrium bejárata és belseje

• Harry Potter és a félvér herceg /David Yates/ (2008)

A hatodik rész már teljesen más hangulatú mint az eddigi részek, a Varázslóiskola mindennapjaira rányomja bélyegét a félelem, megjelenik a Sötét jegy, támadnak a dementorok, Harry barátai is furcsán viselkednek. Környezetében nem mutat sok újat a film, a fő hangsúly a terek sötétségén és a növekvő aggodalmon van. A jelenetek a Roxforts, Abszol út és a Mágiaügyi minisztériumra éleződnek ki. Az egész film alatt tart a nyomasztó hatás, melynek oka, a remény nélküliség Voldemort legyőzésére, ezt a terek sötétsége, a film sötétebb, kékes fényképezése és a vontatottabb cselekmény idézi elő.
• Harry Potter és a halál ereklyéi / David Yates/ (2010)
A befejező film két részes, mindkét rész Voldemort lelke darabjainak megkereséséről és az ő elpusztításukról szól.A hatodik filmmel ellentétben a helyszínek változatosabbak, igaz az aggodalom egyre nő. A szereplők a sok gondba próbálnak belecsempészni némi boldogságot is, egy esküvői jelenettel, mely a Weasley lakban/ Odú kerül megrendezésre. A cselekmény Harry, Hermione és Ron útkeresését követi, szinte végig természeti környezetben, például Swinley erdő az angliai Berkshire megyében. Harry Potter szülőfalujába is ellátogat Karácsony este, Godrick’s Hollow-i temető, kis falu látványa tárul elénk, amely valójában Lacock nevű középkori kőfalu Angliában a XIII. századból.

18. ábra:Godric's Hollow- Lacock
Összefoglalás:
A Harry Potter egy világsikerű mű, mely szerzőjét, a világ egyik leggazdagabb írójává tette, aki a mindennapi szürke világából próbálta kiragadni az embereket, de első sorban saját magát. Az építészetnek is ez lenne az egyik feladata, folyamatosan megújulni és jót létrehozni, a társadalmi fejlődést előresegíteni. A filmben felhasznált helyszíneknek építészeti mondanivalója van, azt sugallja a fiataloknak, hogy fontos a gyökereikhez visszamenni, egy elhagyatott falu vagy egy épület revitalizálására alkalmas eszköz a média, ahol felkeltik az emberek érdeklődését egy hely iránt. A Harry Potterben is ez történik, már repülőjegyet is lehet foglalni Harry Potter-helyszínek túrára, tárlatvezetésre a katedrálisokban, mivel ezek a helyek felértékelődtek a film által. Ha egy falut, épületet így meglehet menteni az enyészettől, az szinte már nem is számít, hogy a Harry Potter jó film-e vagy sem, népszerűsége egyre nő, Anglia új helyeket fedezett fel magának, és a világ is felfedezte magának Angliát. A helyszínek látogatottsága egyre gyarapszik, kialakult a film-turizmus, várják a legutolsó részt.
A Harry Potter film egy építészeti túra is egyben, mely során egy külföldi is megismerheti az angol kultúra és építészet egy részét. Magyarországnak is legalább ennyi építészeti értéke van, a magyar Harry Potter még várat magára, pedig már nagy szükség volna rá.

Felhasznált szakirodalom:
http://www.fn.hu/utazas/20080226/harry_potter_nyomaban_angliaban/
http://www.movie-locations.com/movies/h/harry_potter1.html
http://vojazs.blog.hu/2010/09/10/harry_potter_nyomaban
http://port.hu/
http://www.walkhighlands.co.uk/fortwilliam/glenfinnan.shtml
http://www.protego.gportal.hu/gindex.php?pg=26308469
harrypotter.com
harrypotter.lap.hu
wikipédia
J.K: Rowling- Harry Potter sorozat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése