2011. január 22., szombat

Garai Zsófia: CSILLAGOK HÁBORÚJA

Azok a filmek, amik a jövőben játszódnak, mind szembesülnek azzal a problémával, hogy egy jövőbeni jelenetekhez márpedig egy egész jövőbeni világképet, házakkal, városokkal, országokkal fel kell építeni. A fiktív építészeti hátterek mindig izgalmasak, és nagyon jól kifejezik egy-egy jelenet hangulatát. A Csillagok Háborúja filmeposz építészetének megfigyelése során megállapítható, hogy miként gondolunk egy rossz, és egy jó környezetre, és mik azok az építészeti motívumok, amiket a készítők a létező világunkból felhasználtak, amik nélkül nem tudunk elképzelni egy épületet. A tanulmány során a hangulat megteremtésének az eszközeit, és sok építészeti párhuzamot találtam.
1. A film építészetének általános koncepciójaA Csillagok Háborújában az építészetbe bele lehet foglalni a városokat, épületeket, hajókat és az egyéb kitalált szerkezeteket, amiken az emberek és egyéb lények élnek, és amik néha nagyon hasonlítanak mai épületekre, néha viszont a gravitációt is megtagadó szerkezetekkel találkozhatunk. A különböző természeti környezet is különböző megoldásokat igényel. Hiszen vannak helyszínek sivatagban, hóban, dzsungelben, levegőben, víz alatt, és mindenhol, ahol csak elképzelhető.
A filmek általános koncepciója szerint a nagy, növényzet nélküli fémvárosok testesítik meg általában a gonosz helyeket, ahol a korrupció üti fel a fejét, míg a jó karakterek kicsi közösségekben, a természethez közel laknak. Az úgynevezett „retro-futurista” helyeken pedig a kétes morális személyekkel találkozhatunk. Így már a helyszínekből következtethetünk az ott lakók jellemére. Szintén érdekes, hogy a technikailag fejlettebb területeken szinte soha nincs zöld, a dzsungelben a fákon élő lények pedig az áram fogalmával sincsenek tisztában. Ebből a megközelítésből az következik, minél fejlettebb egy faj a filmben, annál inkább körülveszi az élettelen világ. Ez a mai fejlett városokról ugyanígy elmondható.
Luke Skywalkert, a film főhősét legelőször a Tatooine bolygón látjuk, ahol az emberek a föld alatt élnek kis lakásokban, sivatagos környezetben. Majd bepillantást nyerhetünk abba is, milyen lehet olyan fagyos helyen lakni, ahol mindent mindig hó borít. A régebben készült epizódokban általában csak kihalt, növényekben és élővilágban szegény környezetben figyelhettük meg, milyennek képzelik el a film készítői a high-tech házakat. Erre persze az is magyarázat, hogy még nem volt olyan fejlett a számítógépes technika, hogy egy egész fiktív faunát építsenek a lakóházak köré. Sok jelenetet létező helyszíneken vettek fel, ahol az e világra utaló dolgok nem zavarhattak bele a filmben. Sivatagokban, kopár vidékeken. Kivételt képeznek azok a jelenetek, amiket a Guatemalai esőerdőben forgattak, ahol az egzotikus környezetet használták fel háttérként. A későbbiekben viszont a digitális technika elősegítette, hogy egész városokat fel lehessen építeni.

2. Városépítészet
A csillagok háborújában a várostervezés kimenetelének több változatát is megfigyelhetjük. A legtöbbet használt helyszín a Sithek bosszújában szereplő Coruscant város, ami tulajdonképpen egy egész bolygót elfoglal. Tekinthetjük úgy, hogy Manhattan, Hongkong és Vancouver többszörösen egymás fölé épült az évezredek során 360 fokban. Ez igazán nagy sűrűségű lakosságot jelent. Több ezer felhőkarcolóból álló hely, Chrysler-Building stílusú épületek deco-csövekkel keresztezve, amit átdöfnek a hegyes csúcsú rakétakilövő állomások. Az egésznek a közepén húzódik az agresszív megjelenésű „rehab központ”, ahol a jóból gonosszá változik majd a film főhőse.
1.ábra Coruscant városa
Coruscantnak vannak emberbarátabb részei is, amik inkább hasonlítanak a mai épületeinkhez. Oszlopokból, teraszokból állnak, vannak szökőkutak is. Ezeken a részeken láthatjuk mindig a jókat. Társasházak tervezői kicsit meghökkennének azon a lehetőségen, hogy a high-tech városokban a lakónegyedekben megjelenjenek a keleti hatású faragott díszek, kannelurák, pártázatok. Talán még később is felütheti fejét majd egy újabb historizmus.
Lucas egyéb elképzelt világai nem mentesek ennyire a zöldtől. A Naboo bolygó például tele van zöld kertekkel, szakrális épületek sorával, úgy tűnik, mint ha a reneszánsz firenzében lennénk. A Naboo bolygó egy gyalogos-barát környezet, körutakkal, udvarokkal, parkokkal. Az emberek itt nem csak járművekkel közlekednek, sokan gyalogolnak, ami a filmekben nem sokszor fordul elő épületeken kívül. Ennek a bolygónak a szervezésében a szimmetria érvényesül. Ezzel is a nyugalmat, harmóniát akarták sugallni a filmkészítők.
Az említetteken kívül még van megannyi bolygó és világ, amiket a filmekben be sem mutattak, de hozzátartoznak a történethez. Ilyen például az üzletemberek és bankárok bolygója, ahol minden aranyból van, és a díszítés a kínai ming dinasztiát idézi. Kimaradt a filmből Kashyyyk, a Wookie-k bolygója, ahol fákból álló házak nőnek össze, hieroglif boltozatokká. Ezek is jó példái annak, hogyan lehet bemutatni a környezet által az ott lakók természetét.
3. A legjellemzőbb épületek
A városokban és bolygókon kiemelkednek azok az épületek, ahol valamilyen fontosabb cselekmény zajlik. Az Architects Journal összegyűjtötte azokat a legfontosabb épületeket, amik előfordultak a filmekben, és jelentősen hozzátettek a cselekmény alakulásához. Ezeket az épületeket a fontossági rangsor alapján szeretném bemutatni.

3.1 Bespin, a felhők városa

A Bespin egy külső-peremvidéki gázóriás volt az Ison bolygóhoz vezető kereskedelmi űrfolyó mentén. Az Anoat szektorban lévő Bespin rendszer fontos bolygójának számított. Az itt talált tibanna gáznak köszönhetően jelentős bányaközpontok alakultak ki rajta, olyanok, mint Felhőváros vagy Tibannopolis. A gáz nagyobb részét exportcikként értékesítették az ott lakók. Városaiban több millióan élnek, főként emberek, ugnaughtok és lutrilliaiak. Bespin a csempészek számára fontos űrkikötők otthona is.
2. ábra Felhőváros
Bolygóátmérője 118 000 km, amely a bolygók között aránylag nagynak számít. Mint a legtöbb gázóriásnak, neki is van egy szilárd magja, amelyet valamilyen fém alkot. A fölötte elhelyezkedő, több réteg gáz legnagyobb része mérgező, és a nyomás is olyan magas értéket üt meg, amit egy ember szervezete nem tud elviselni. Így tehát a bolygó közvetlen felszínén nem tudott tartós élet kialakulni. Ezzel ellentétben az űrtől számított kb. 150-180 km-es mélységben létrejött egy lakható réteg, amelyet a későbbi időktől kezdve a Bespin életzónájának neveztek az itt élők. Itt alakult ki a legnagyobb településként számon tartott Felhőváros is, Lendo Carlissian jól felszerelt luxus üdülőhelye, ahol a felső emeleten előkelő szállodák, kaszinók találhatóak. A repülő csészealj mint űrfoma, máig az emberek első gondolata, ha az űrre, és az idegenekre gondolnak, nem csoda, hogy az épületkomplexum is erre a formára hasonlít.

3.2 Szenátusi központ, Coruscant
Több mint két kilométer hosszú épület, ami fölémagasodik az alattvalóknak, hogy a hatalmat szimbolizálja. A központ belsejében elhelyezkedő méhkasra emlékeztető nagyteremben ül össze a szenátus a lebegő pulpitusokon.
3.ábra A szenátus épülete
Valorum, a Szenátus utolsó Legfelsőbb Kancellárjának idején a kancellár a csarnok közepén helyezkedett el, tanácsadóival körülvéve. Amikor az elnök engedélyt adott egy küldöttség felszólalására, annak platformja elvált a faltól és a kancellár közelébe lebegett. Itt a beszédet lebegő kamera-droidok rögzítették és egyidejű tolmácsolással fordították a jelen lévő több száz küldöttség nyelvére és közvetítették a Köztársaság nézői számára. Ez a belső kialakítás tehát a mai parlmamenti üléstermek elképzelt jövőbeniváltozata.

3.3 Sivatagi felderítő, Tatooine
4.ábra A homokkúszó 5.ábra Rem Koolhas épülete és egy szállodaépület
Tatooine hatalmas végtelen sivatagjaiban élnek a Tatooine benszülött népei, a guberáló jawák, és a buckalakók. Ez a hely nappal kibírhatatlan az ikernapok okozta hőség miatt, éjszaka pedig a sivatag lakói jelentenk veszélyt a vállalkozó kalandoroknak. Banthák, Dewbackek, néha még Krayt sárkányoktól is óvakodni kell.
Ebbe a környezetbe tökéletesen illeszkedik a homokkúszó, ami a jawák lánctalpas szállítójárműve. Nem egy épület, hanem egy monumentális mozgó jármű, amit valószínűleg Rem Koolhaas épülete vagy ehhez hasonló tunéziai hotelépületek ihlettek. A hasonlóság a képeken is látszik. A nagy járműben alapvető lakófunkciók is helyet kaptak, habár nem sok nyílást terveztek az elképzelői.

3.4 Fa települések az Endor bolygón
6. és 7. ábra Az ewokok lakótelepei
Az erdőholdnak az átlagosnál valamivel kisebb gravitációja van. Vegetációja főleg erdőből áll, ami szinte az egész holdat beborítja. Felszínén három értelmes bennszülött faj él. Az erdőholdon kisebb számban menekültek is élnek, ugyanis a világűr helyi anomáliája miatt a közeli hiperűrben a Szannyasza és Zorbia rendszerből (és távolibb csillagrendszerekből) származó csillaghajók sokszor szerencsétlenül jártak, és a túlélők a holdon telepedtek le.
Az ewokok a hold legismertebb lakói, körülbelül 1 méter magas medveszerű lények, egész testüket sűrű szőrtakaró fedi. Mindenevők. Technológiájuk kezdetleges, de mérnökeik ügyesek. A napfényes fafalvak, amikben az ewokok laknak, igazi low-tech, fenntartható épületek. A magas fákon kialakított házaik igazán tradicionális konstrukció alapján vannak kialakítva: a nádfedeles kunyhók körülfonják a fatörzseket. A házak helyi anyagokból vannak, széndioxid kibocsátás nélkül felépíthetőek, és fenntarthatóak.

3.5 Echo Bázis, Hoth
A hothi csata a galaktikus polgárháború egyik fontos ütközete volt. A Galaktikus Birodalom támadást indított a bolygó ellen azzal a céllal, hogy a Lázadók Szövetsége által berendezett Echo Bázist lerombolja a rejtett, hóval borított Hothon. A támaszpont pontos helyét egy viper kutaszdroid találta meg, amit Darth Vader küldött a távoli bolygóra. Amikor a birodalmi flotta Ozzel admirális parancsára a Hoth rendszerbe lépett, az admirális túl későn adta ki az utasítást, ezért a lázadóknak még volt idejük felkészülniük az evakuálásra és bekapcsolniuk a bolygóvédelmi pajzsot.
7. és 8. ábra Az Echo Bázis
Az Echo Bázis egy fagyos bolygón, a jég alatt található. Az eredmény egy lenyűgöző iglu-szerű létesítmény, ami a legkorszerűbb technikával van felszerelve. Háttértámaszpontként is működő állomáson egészségügyi központ, és több száz ionágyú is található. A támaszpont egy hatalmas hangár, egyéb háttérben lévő kiszolgáló helyiségekkel. A hangár kialakításához jelentős nagyfesztávú tartószerkezet kellene, itt viszont a természet adta jégbarlang a határolófal, semmi más.

3.6 Coruscant
Erről a bolygó nagyságú városról már volt szó, de érdemes még megemlíteni, hogy egy ilyen hatalmas város hogy tudja fenntartani magát a hiányzó környezeti források nélkül, hiszen a bolygó szinte teljes felületén épületek találhatók. Kivételnek számít a néhány mesterséges tó és a sarkvidéki jégsapkák területe. Az egyetlen hely, ahol az eredeti talajt vagy a sziklákat napfény érheti, az a Monument Plaza a Manarai-hegység tetején. A bolygó a legendás Köztársaság-előtti időszakban a vulkanizmus jeleit mutatta, amik közül egy nagyobb kitörést feljegyeztek. Bár a bolygó jelenleg geológiailag csendesnek számít, lakói minden bizonnyal hasznosítják geológiai és tektonikus folyamatait.
A Földhöz képest tömege 2,74-szoros, átmérője 1,39-szoros (felszíne 1,93-szoros), a felszíni gravitáció 1,42-szoros. Mindezek az értékek az ember számára is lakhatóvá teszik, bár az újonnan érkezettek számára eleinte kényelmetlen lehet a nagyobb súly. Az épületeken belül mesterséges gravitációt alkalmazó súlycsökkentő szerkezeteket használnak.
A Coruscant mindenből importra szorul, ezt azonban ellensúlyozza fontossága: itt találhatók az adminisztrációs központok, bíróságok, különféle nyilvántartások - ezek működése nélkül a galaxis nagy része anarchiába süllyedne.
A lakosság ivóvízzel való ellátását a sarki jégsapkákból nyert vízzel oldják meg. A bolygón felhasznált minden anyagot (csomagolás, ruházat, gépek) újra feldolgoznak, így nincs hasznosítatlan szemét. A légkörében keringő egységek segítségével vonják ki a levegőből a fölös széndioxidot. A legmagasabb épületek elérik a 6000 méteres magasságot. Sok épületben önellátó biogazdálkodás folyik, ami az épületben lakókat ellátja élelmiszerrel.
Minél gazdagabb valaki, annál magasabb szintet engedhet meg magának, mivel az épületekben ezek a drágább helyek. Itt még besüt a napfény, és a levegőszennyezés is kisebb. Léteznek lebegő paloták is, amikben tavak és kertek is találhatók, itt a leggazdagabbak laknak.

3.7 Jedi Templom, Coruscant

A Jedi Templom a Szent hegy tetején helyezkedik el. Fennállásának ötezer éve alatt a Coruscant folyamatoson épülő szintjei egy magasságba kerültek a hegy tetejével. Ennek ellenére a templom még mindig a bolygó egyik legmagasabb épülete.. Több mint ezer méteres magasságával egy hatalmas erőd látszatát kelti, azonban valójában egy békés meditációs és oktató központ.
9. ábra A jedi templom
Az épület a Templom kerület közepén helyezkedik el. Gyalogosan a Felvonulási úton lehet megközelíteni, ami egyenesen a templom főbejáratához vezet. A templom külseje és formája a maja templomokéra hasonlít. A zikkuratot öt torony koronázza, amik közül a négy kisebbet a Jedi Nagy Tanács használja. Az ötödik, legmagasabb torony a Nyugalom tornya, ami a Haghia Sophia minaretjeihez hasonlítható. A zikkurat és a tornyok azt szimbolizálták,hogy a jedik a tisztaság és a megvilágosodás útján egyesülnek az Erővel.

3.8 Jabba palotája, Tatooine
George Lucas különböző színekkel érte el a bolygók hangulatának ábrázolását. A Tatooine a sárga és a barna árnyalatait kapta, és ezek az árnyalatok a társadalmi ranglétrán elfoglalt helyzettől függően is változnak. Ha egy jawákról vagy tuskenekről készült képet nézünk, ott szinte nyomasztóak a tónusok, ezzel is mintegy fokozottan hangsúlyozva a nomád életforma és a szegénység jelenlétét. Ezzel szemben Jabba palotájában már kellemes színösszeállítások is felfedezhetők, és ebből a filmeket alaposan ismerők már tudni fogják, hogy a Tatooine-on, ezen a kietlen planétán ez akár a gazdagság jelképének is tekinthető.
10. ábra A palota kívülről 11. ábra Bejárati csarnok
A palota, ez a monumentális kőből és fémből épült létesítmény három henger alakú toronyból áll. Nem hasonlít egy mai palotára sem, hiszen rideg, és erőteljes. Az eredetileg kolostornak épült palota uralja a környezetet, hiszen a legrettegettebb, nagy befolyással bíró Jabba lakóhelye, ami kínzókamráknak és sötét börtönöknek is helyet ad.

3.9 A második halálcsillag
12. ábra A halálcsillag 13. ábra Boullée, Newton emlékmű

A Halálcsillag a Csillagok háborúja filmsorozat kulcsfontosságú szimbóluma. Méretében is a leghatalmasabb valamennyi építmény közül. Egy olyan űrállomás, amely a "Szuperlézer" elnevezésű fegyverével egy egész bolygó elpusztítására képes. Ez az egyetlen olyan létesítmény, amit nem járműnek használnak, és nincs semmilyen természeti képződményhez kötve. Talán ebből alakult ki a klasszikus gömbforma, ami a csillagok természetes kialakulásának a tökéletes formája. A klasszikus tökéletességet csak a hatalmas lézerágyú lencseszerű krátere tör meg. Ezt a mesterséges bolygót leginkább Ledoux és Boullé monumentális épületterveihez lehetne hasonlítani. Ők is a tökéletes formát keresték az épületeikhez. A mesterséges bolygónak saját vonzástere van, ugyanúgy mint a többi bolygónak a tömegvonzás törvényei szerint, habár ez a vonzástér a filmben furcsa módon kikapcsolható.

Összefoglalás
A filmben látható épületek és városok sok mai példára hasonlítanak, és egy elhanyagolt és sötét környezet ugyanazokat a tartalmakat hordozza a filmben, mint amit a valós életben is. Érdekesség, hogy nem csak a valós élet volt hatással a filmkészítőkre, de a film is hatással van a jövőbeni épületeinkre. A szenátus épületére péládul nagyon hasonlít Jean Nouvel Louvre Abu Dhabi-ja, az amszterdami ING székházat pedig mintha egy birodalmi lépegetőről mintázták volna.
13. ábra Louvre, Abu Dhabi 14. ábra ING székház, Amszterdam


Felhasznált irodalom
Csillagok Háborúja Közösségi Portál
http://hu.kaminopedia.wikia.com/wiki/Csillagok_háborúja:Közösségi_portál
Letöltési dátum: 2010.10.24.

Architects Journal: A Csillagok Háborújának 10 legfontosabb épülete
http://www.architectsjournal.co.uk/the-critics/top-10-the-architecture-of-star-wars-pt-i/5203458.article
Letöltési dátum: 2010.10.23.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése