2011. január 22., szombat

ILLE Beáta: TV SZÉKHÁZAK

Az ismerőseimmel történt beszélgetések során rájöttem, ha azt hallják tv-székház egyből a Magyar Televízió Szabadság téri Székháza jut eszükbe. Ez elég elgondolkodató volt számomra, így építészet és média dolgozatom témájaként, a magyarországi televíziózásnak otthont adó épületetek bemutatását választottam. Hosszú utat járt be hazánkban a televíziózás, mely napjainkra tömegmédiummá vált. A teljesség igény nélkül bemutatom a mai magyar televíziós csatornákat, illetve a társadalomban elfoglalt helyüket. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy több különböző lehetőség is kínálkozik a média épületinek kidolgozására. Valamint ezen lehetőségekkel kinek hogyan sikerült megoldania az ingatlanok megtervezését. Dolgozatom végére szeretném bemutatni, mennyivel több és átfogóbb ez a téma, mint azt a kutatásom előre vetítette.

1. Televíziózás kezdete Magyarországon
1884-ben Németországban Paul Nipkow feltalálta a képalkotás képét. Első nagytávolságban vezetéken történő sugárzásra azonban csak 1926-ban London-Glasgow között került sor.
A teljesen elektronikus, töltéstároló típusú rendszert Tihanyi Kálmán 1924-be találta fel A szabadalmi oltalom bejegyzésére 2 évvel később került sor. Ezt követően 1935-ban Németországban kezdődött meg az első rendszeres adás sugárzása.
A képet 240 sorra felbontó készüléket 1933-ban Mihály Dénes és E:H. Traub fizikusok közösen fejlesztették ki. Ez volt a Mihaly-Taub féle forgótükrös készülék, amelynek képét 2,5x3 méteres felületre is ki lehetett vetíteni. 1936 őszén a Gellért szállóban 30 méteres távolságra közvetítik az első televíziós képet.
Jogi feltételek 1953-ban már adottak voltak, mégis 1957. május 1.-jén indult a Magyar Rádió és Televízió első műsoradása.
A televíziózás XX. század végére az egyik legnagyobb hatású tömegmédiummá vált világszerte. Napjainkban a háromdimenziós képalkotásra képes televízióval folynak előrehaladt kísérletek.

2. Magyarországi tv társaságok ingatlan helyzete
Az ország centralizált helyzetéből adódóan a legnagyobb televíziós társaságok Budapestre helyzeték központjukat. Ezen nagyobb tv-társaságok saját ingatlannal rendelkeznek, vagy hosszú távú bérleti szerződést kötnek. Kutatásom alapján kijelenthetem leginkább a kereskedelmi adók engedhetik meg magunknak saját épület megterveztetését illetve felépítését. Az állam gondozásában lévő csatornák bár 1957-től saját épülettel rendelkeznek, mégsem az ő igényeiknek megfelelő épületben, hanem az államtól örökölt és felújított ingatlanban rendezkedtek be. Napjainkra épült fel az első állami televíziós társaság épülete.

2.1 Közszolgálati csatornák
2.1.1 MTV
A Magyar Televízió szervezeti kialakításához 1953. január 23-án született meg a Minisztertanácsi hozzájárulás. „Az első próbaadást a Gyáli úti postakísérleti állomásról sugározták 1953-ban. A második próbaadás 1955 júniusában a Szabadság hegyen, az egykori Hargita szálló melletti a Magyar Posta Kísérleti Intézete állományában lévő épületre a Távvezetéképítő Vállalat felszereltette az első parabolát és hamarosan megkezdődhetett a próbaadás.” (http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Telev%C3%ADzi%C3%B3). Első műsorvezetőként Mednyánszky Ági közkedvelt színésznő léphetett színre, aki mind a 15 nézővel közölte, hogy „a Magyar Televízió kísérleti adását látják.”

1.ábra: Magyar Tőzsde épülete

A Magyar Televízió Zártkörűen Működő Részvénytársaság 1957-től elkezdte kísérleti televíziós adását sugározni az 1955-ben átadott 60 méteres Széchenyi-hegyi torony segítségével. Kezdetekben csak Budapest területén majd további adótornyok építését követően országos lefedettséget értek el. A nagy helyigény miatt első munkahelyként, az 1948 óta felfüggesztett működésű Magyar Tőzsde, akkoriban eléggé kihasználatlan épületének egy részét, tágas nagy terű helyiségeit kapták meg a Szabadság téren. Az indulástól több mint öt évtizeden át a Tőzsdepalota adott otthont a csatornának. A technikai fejlődéseknek köszönhetően az épület már nem felelt meg a XXI. századi televíziózás szakmai és műszaki követelményeinek. Az intézmény hatékony működéséhez elengedhetetlenné vált a modern infrastruktúra megteremtése.
Jelenleg a magyar közszolgálati televíziós intézmény, két televíziós csatornát működtet: az m1-et és az m2-t.
2.1.2 Duna TV és a Duna II Autonómia
1992 decemberében kezdte meg működését a Duna TV. „A műsort műholdakról sugározzák, a csatorna adása eredetileg Európa területén volt fogható, majd 2004 karácsonyán Észak-Amerikában és Ausztráliában is lehetővé tették a műsorok vételét.” (http://wikipwdia.org/wiki/duna_Telev%C3%ADzi%C3%B3) Az összes magyar kábeltelevízió szolgáltatási csomagjában megtalálható e két csatorna.
A Duna Tv fontos feladatának tartja az ország határain túl élő magyarok vagy magyar származású személyek részére anyanyelvükön készült programok eljuttatását. A televízió állami finanszírozásból működik.
2.ábra: Duna Tv székháza - felújítás közben

„A budapesti központi stúdión kívül közvetítések láthatóak Romániából a kolozsvári, marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi, illetve Szlovákiából a pozsonyi, Szerbiából a szabadkai, Ukrajnából az ungvári és más helyeken található regionális stúdiókból.” (http://wikipwdia.org/wiki/duna_Telev%C3%ADzi%C3%B3)
2.1.3 Fix TV
Az első magyar elsősorban informatikai témájú műsorokat sugárzó csatorna, mely 2000. októberében indult. Esősorban a 15-35 év közötti korosztályt célozza meg. Leginkább Budapest és környékén foghatóak műsoraik. Interneten keresztül azonban mindenki nyomon követheti adásaikat.
2.1.4 Hír TV
Magyarország első kizárólag hírszolgáltató televíziója, mely önálló fizetős csatorna. Adásait 2003. óta sugározza, politikai jobboldalhoz sorolható televízió partneri viszonyt ápol a Magyar Nemzettel és a Lánchíd Rádióval, amikkel egy tulajdonosi körbe is tartozik.

2.2 Kereskedelmi csatornák
2.2.1 ATV
Az első magyar magán kereskedelmi csatorna 1990 óta sugározza műsorait XX. kerületi székházukból. Az akkori törvényi keretek között Budapest 50 kilométeres vételkörzetében fogható adóként üzemelt. 2000-ben műholdra került illetve kábelhálózatra, így elérhetővé vált az ország minden pontján. 2003 nyarán felvásárolta egy, a Hit Gyülekezetéhez közelállónak mondott befektetői konzorcium. Az új tulajdonosok révén a keresztény vonal is megerősödött.
Az országos közszolgálati csatorna mögött a második legjelentősebb hír- és közéleti csatornája, a teljes lakosság körében az ötödik legnézettebb adó.
2.2.2 RTL Klub
Gondoljunk például a Magyar RTL Televízió Zrt.-re (M-RTL Zrt.). A Magyarországon 1997 áprilisában bejegyzett társaság, a Fehérvári úti Philips-szel közös székházban kezdte meg működését. Alig 10 év után saját 26 ezer négyzetméteres, 8 szintes épület építésébe kezdtek. A Campona közelében épített székház átadására 2005 végén került sor. Azonban a híradó stábjának továbbra is fent tartanak egy belvárosi irodát is.

3.ábra: az RTL Klub saját épülete 2005 óta

2.2.3 TV2 és a FEM3
Másik nagy kereskedelmi csatornánk a TV2, első adását 1997 októberében sugározta. „A TV2 cégcsoport magába foglalja a TV2 kereskedelmi televíziót (MTM-SBS Televízió Zrt.) és a produkciós Interaktív Kft.-t. A TV2 2007 júliusától az Európai Unió második legnagyobb média cégcsoportjának, a ProSiebenSat.1 cégcsoportnak a tagja.” (http://tv2.hu/ceginformaciok). Ezen társaság sugározza a Fem3 műsorait is. Székházuk a XIV. kerületben található.
2.2.4 Story TV4
A Sanoma Digital Media Közép-európai Zrt. tulajdonában van. Székhelye a III. kerületben a Montevido utcában található. A csatorna szűkített célcsoportja a 18-49éves városi emberek, közülük is elsősorban a nők. Kábeles és műholdas rendszereken egyaránt fogható. Áttekinthető, sávos műsorszerkesztés jellemzi a csatornát. A vásárolt műsorok mellett egyre több a hazai készítésű produkció.
2.2.5 VIASAT3 ( TV6, Viasat Explorer, Viasat History, Viasat Nature)
A svéd Modern Times Group Broadcasting AB (MTG) csoport tagja a 2000 októbere óta magyar kereskedelmi televíziós csatorna. Programja nagyrészt az általános tematikájú csatornákéra hasonlít, leszámítva, hogy nem sugároz hírműsort és politikai műsorokat.
2009. május 1-jétől áttette központját Angliába, így a magyar médiaszabályozás már nem vonatkozik rá.

2.3 Film csatornák
2.3.1 film+, film+2, Cool Tv
24 órás televíziós csatorna, mely 2003 szeptemberében indult F+ néven. Leginkább B osztályú amerikai akciófilmek, thrillerek, sci-fi, horror és lebilincselő bűnügyi történetek láthatóak valamint olyan filmek, amelyek az RTL Klub nem tudott leadni, mert túl alacsony színvonalúak vagy szűk réteget érdekelnének. A csatorna célcsoportja 18-49 korosztály közötti nézők.
2.3.2 Filmmúzeum
2001 novemberében indult kereskedelmi televízió. A Duna Tv és az MTV archív filmjeit tekinthetik meg a nézők.

2.4 Életmód csatornák
2.4.1 TV Paprika
Gasztronómiai témájú csatorna 2004 novemberében kezdte sugározni adását. Előtte a Duna Tv egyik gasztronómiai jellegű műsora volt. A csatorna a 18-59 év közötti városi nézőket célozza. Székhelye a Duna Tv-ben található.
2.4.2 TV Deko
Az otthon, a kert és a barkácsolás témájával napi 14 órában foglalkozó műsor. Számos saját gyártású programmal rendelkezik. Székháza a Duna Tv épülete.

3. Székházak régen
3.1 Közszolgálati csatornák

4.ábra: Magyar Televízió Székháza az első rendszeres adásoktól 2009-ig

Legelső magyarországi televíziós társaságunk a Magyar Televízió Zrt. Székháza Budapest központjában több mint 52 éven keresztül a Szabadság téren állt.” Az épületegyüttes eredetileg Tőzsdepalotának tervezték, a jeligés pályázatot Alpár Ignác nyerte. Az általa kedvelt kevert eklektikus – szecessziós stílusban készült 1897-1907 között a bank és kormányzati negyedben, a történelmi Lipótváros szívében, a főváros egyik legszebb terén a komplexum. Az emléktáblán ez áll: Ő császári és apostoli Felsége, I. Ferencz József dicsőséges uralkodásának idején „épült. „(http://mtvzrt.hu/?id=196447)
3.2 Kereskedelmi csatornák
A hazai tulajdonú csatornák megjelenésükkor bérelt helyiségeket, később nagyobb épület részeket mondhattak magukénak.

4. Székházak napjainkban
4.1 Közszolgálati csatornák


5.ábra: Magyar Televízió épülete 2009-től napjainkig

A megújulás kérdése többször is felmerült az MTV vezetőségében. A terv megvalósítására számos koncepció látott napvilágot. A megoldást végül 2007 márciusában az MTV és a Millenniumi Média Kft. között megkötött hosszú távú ingatlanbérleti szerződés jelentette. A már digitális műsorszolgáltatási igényt is kielégítő épületbe 2009. július 31-ig költözött be a társaság. „E bérleti szerződés eredményeként az MTV egy olyan integrált cégközpont és gyártóbázis bérlője lett, amely a műsorkészítési, technológiai és logisztikai szempontból egyaránt megfelel a legújabb követelményeknek. Az új bérleti konstrukció révén az intézmény a teljes gyártási, irányítási és adminisztrációs tevékenységet egy korszerű ingatlan-együttesbe, a korábbi kormányhatározatok által kijelölt óbudai helyszínre integrált. A költözéssel mintegy három évtizedes elképzelés vált valór…” (http://mtvzrt.hu/?id=196447)

4.2 Kereskedelmi csatornák
A kereskedelmi bevételeknek köszönhetően mára a legtöbbjük rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal. Találunk azonban olyan adókat is, amelyek bár magyar tulajdonnal rendelkeztek teljes egészében felvásárlásra kerültek, és az anyacég székhelyére került át a műsorkészítés is.

5. A jövő székházai

6.ábra: A LEED minősítésű kategóriába tartozó környezettudatos székház

Várhatóan azok az új építésű székházak melyek most kerülnek tervezésre megújuló energiaforrások alkalmazásával kerülnek papírra, majd kivitelezésre.
Példa értékű lehet a zöld tetőkertekkel, teraszokkal és megújuló energiaforrások alkalmazásával most épülő Magyarországon elsőként LEED minősítésre törekedő új bankszékház. Várhatóan több mint 2500 dolgozónak nyújt majd modern, korszerű munkakörnyezetet az épületkomplexum, melynek tervezésénél, kivitelezésénél a gazdaságosság mellett fontos szempont a környezettudatosság és fenntarthatóság.
„ A környezetbarát megoldások érdekében a kivitelező Magyarországon elsőként indította el a beruházást a LEED minősítési kategóriában. Ez egy környezettudatosság és fenntarthatósági kritériumok alapján kialakított amerikai rendszer, amely az egész világon elismert minősítést nyújt a projectnek.
„Célunk az arany fokozatú LEED-minősítés elnyerése, amellyel a magyar ingatlanpiacon úttörőszerepet vállalunk. Megújuló energiaforrások alkalmazásával az energiafelhasználás várhatóan 30-40 százalékkal alacsonyabb lesz, így az üzemeltetési költségek is ennek megfelelően jelentősen csökkenek”- mondta Török Árpád, a TriGránit Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója” (http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/cikk/303747)
A mintegy 76 ezer négyzetméteres székház két épülete várhatóan 2011 végére készül el a Millenniumi Városközpontban.
Összefoglalás
Elmondható, hogy a nehézkes induláshoz képes hatalmas utat járt be a magyar televíziózás és az ehhez a tevékenységhez kapcsolódó épület együttesek is. Kezdetben elhagyatott épületet örökölt az MTV míg mára egy modern, minden igényt kielégítő film stúdió komplexumban kapott helyett.
A Duna Tv ennél jóval szerencsésebb helyzetben volt. Kezdetektől ugyanabban az épületben tartózkodik. Várhatóan ahogy az MTV is kinőtte helyét, mire ez a Duna Tv és társ csatornáinál bekövetkezik egy korszerű, környezettudatos épület épülhet a most épülő Bank székház mintájára.
A hazai kereskedelmi csatornák a bérelt ingatlanoktól eljutottak a saját irodaház – komplett filmstúdió megépítéséig. Mivel ez az adott csatorna igényeinek megfelelően készült, a legmodernebb, legkomfortosabb paraméterekkel rendelkezik.
Remélem az olvasó számára sikerült egy átfogó képet nyújtanom a hazai televíziós csatornákról és a hozzájuk kapcsolódó épületekről.


Felhasznált szakirodalom – internetes források
http://hu.wikipedia.org/wiki/Telev%C3%ADzi%C3%B3
http://tv.lap.hu/
http://hu.wikipedia.org/wiki/RTL_Klub
http://www.fn.hu/media/20051207/camponanal_epul_rtl/
http://hu.wikipedia.org/wiki/Tv2
http://tv2.hu/ceginformaciok
http://mtvzrt.hu/?id=196447
http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Telev%C3%ADzi%C3%B3
http://www.dunatv.hu
http://wikipwdia.org/wiki/duna_Telev%C3%ADzi%C3%B3
http://www.viasat3.hu/node/305
http://storytv.hu/misc/elerhetosegek.php
http://filmmuzeum.hu
http://hvg.hu/media/20050906ujteve
http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/cikk/303747
http://vastagbor.blog.hu/2009/01/20/tv_szekhaz_szinte_ingye
http://epiteszforum.hu/node/16517
http://mtvzrt.hu/?id=196447

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése